Poštovani,
Pozivamo vas na izložbu gospođe Mare Koja će se kdržati 16. veljače u 17h u Domu Vita.
Nadamo se da će te uveličati događaj vašim dolaskom!
Ispod je kratki životopis naše umjetnice:
[fruitful_sep]
Mara Debak rođena je 26. prosinca, 1928. u Lepenici. malom mjestu dalmatinske zagore. Odrasla je u okruženju mirisnog mediteranskog bilja i kamenjara, što trajno utječe na njezinu ljubav prema biljkama i prirodi.

U svojoj 26. godini sa suprugom Božom seli u Kaštela. Bavi se izučavanjem starih tehnika vezenja i ručnog rada. Marljivo radi, podiže i školuje djecu, obrađuje vrt koji kasnije postaje njezina trajna opsesija.

Nakon smrti supruga i sina od 2011. živi sama u svojoj obiteljskoj kući u Kaštel Novom, gdje u osami i poznim godinama nastaju njezini prvi crteži. U to vrijeme iako skrhana nizom bolnih događanja, na neki čudesan naćin otvara se njezin svijet mašte.

Mara je svoj život ispunila hrabrim gestama, izuzetnom predanošću prema radu i životu. lako samotna njezin bistri um i gotovo fotografska memorija pokretali su je i pokreću je još danas. Od rujna 2016. živi u domu Vita u Podstrani. Iscrtava svoja sjećanja, svoj život, svoje vrtove.

lntuitivni crteži u svojoj obojanosti razotkrivaju postojanu energiju i razigranost Marinog duha u njezinim kasnim godinama. U nekoj vrsti sinteze prošlog i sadašnjeg trenutka iskazima misli i emocija oživljava svoje “vrtove” | prirodu koja ju općinjava gotovo već devedeset godina. Neki unutarnji zapisi. memorije, čula, snovi trajno nalaze svoje mjesto na listovima papira.

Izložba crteža “moj vrt” svojevrsna je oda ljudskom radu, ljubavi, dostojanstvu. Gotovo izravno djeluje na naša osjetila i emocije. Poziva na angažman i razmišljanje. Zar to nije najveća vrijednost njezinog rada – njezinih vrtova?

Izložba Mare Debak "moj vrt" u Domu Vita

Skip to content